Weź pałki z kurczaka i gotową mieszankę przypraw. Aromatyczne mięso do obiadu w pół godziny

Dodano:
Pałki z kurczaka na obiad Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Pałki z kurczaka z patelni to pomysł na szybki obiad. Aromatyczne mięso z apetyczną, chrupiącą skórką będzie gotowe w 30 minut.

Pałki z kurczaka to mięso, które jest chętnie wybierane na obiad i nic dziwnego: to mięso stosunkowo tanie, smaczne i szybkie do przygotowania. Nasza propozycja na dziś to kurczak z przyprawą gyros. Wystarczy ta jedna gotowa przyprawa, aby zrobić pyszne i pełne aromatu danie.

Co to jest przyprawa gyros?

Przyprawa gyros to gotowa mieszanka przypraw. Jej skład może się nieco różnić w zależności od producenta, jednak charakter pozostaje podobny. Taki produkt znajdziesz w większości marketów na półkach z przyprawami.

Przyprawa gyros to aromatyczna mieszanka ziół i przypraw inspirowana kuchnią grecką, używana głównie do doprawiania mięs – drobiowego, wieprzowego lub wołowego. Jej charakterystyczny smak tworzy połączenie papryki, czosnku, cebuli, oregano, tymianku, kolendry i kminu rzymskiego, często z dodatkiem ostrej papryki lub chili. Dzięki niej mięso zyskuje wyrazisty, lekko pikantny i ziołowy aromat. Nasza podpowiedź: przyprawa gyros jest także świetna do ziemniaków pieczonych lub ziemniaków z patelni.

Jak zrobić kurczaka z przyprawą gyros?

To danie dziecinnie proste do zrobienia: pałki z kurczaka wystarczy wymieszać z przyprawą, a potem smażyć na patelni. Mięso można od razu kłaść na patelnię, ale można też odstawić na 30-60 minut do lodówki, aby mocniej przeszło aromatem przyprawy.

Podczas smażenia pod przykryciem mięso zwykle puszcza nieco soków. Tak duszone staje się idealnie miękkie. Jeśli widzisz, że patelnia jest sucha i mięso może się przypalić, podlej je odrobiną wody. Na koniec należy zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień pod patelnią i smażyć mięso jeszcze chwilę z każdej strony: dzięki temu zyska ładną, chrupiącą skórkę.

Przepis: Pałki z kurczaka z patelni

Kurczak z przyprawą gyros.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
355 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 1 torebka przyprawy do gyrosa
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaMięso wymieszaj dokładnie z przyprawą.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Kładź pałki z kurczaka na tłuszcz i obsmaż z każdej strony. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i smaż mięso ok. 20 minut. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień i smaż jeszcze, aby skórka była chrupiąca.

Gotowe mięso podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami i ogórkiem małosolnym albo z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...